En resa bland bättre vinupplevelser

Zalto och Zalto glas

 

”Att resa är att leva”, sade den kända danska författaren H. C. Andersen. Det är enklare än någonsin att resa över hela jorden. Människor blir allt mer nyfikna och äventyrliga, samtidigt som information, kunskap och erfarenheter snabbt sprider sig runt jorden. En sak är dock fortfarande densamma: Värdet av en bra, kvalitativ och meningsfull upplevelse är fortfarande detsamma. Långt efter att H. C. Andersen levde så utnämndes danskarna till det gladaste landet i världen. Och enligt forskaren Meik Wiking är anledningen hygge. Termen hygge innebär umgänge med dem man håller närmast, att äta god mat och att dricka gott. Det handlar om en god upplevelse – in i minsta detalj. Det är precis här vi kan lära oss mycket från danskarna: Fokusera på den goda upplevelsen, lev i nuet och omge dig av människor du gillar och uppskattar. Inte minst: försök få ut det bästa ur varje situation.

En resa till London – mot nya vinhorisonter med Zalto

Vi skulle vilja berätta en historia om hur vi hade en extraordinär upplevelse inspirerad av danskarnas fokus på glädje och positiva upplevelser. Förra året resta jag och min fru till London för att utforska ett (för oss) nytt land. Vi är båda stora vinälskare med en stor passion och entusiasm för vinupplevelser, så målet med vår resa var också att upptäcka nya sätt att uppleva vin. Först och främst vill jag säga att både min fru och jag älskade staden – så vacker och med så mycket sevärdheter! Framförallt gillade vi Tower Bridge, Big Ben och Natural History Museum. Dagarna spenderades på att besöka museer och attraktioner och på kvällarna hittade vi många intressanta vinbarer och restauranger.

Mötet med den österrikiska sommelieren – Zalto och Zalto glas

Vi fick smaka massor av olika viner från hela världen. Det var som en godisbutik för ett litet barn. Vi drack egentligen inte så många glas – men vi njöt verkligen av vinet. För oss handlar det inte om att dricka så speciellt många glas, utan snarare om att uppnå den bästa smaken. En kväll hade vi nöjet att träffa en österrikisk sommelier som gärna visade oss olika viner. Han berättade massor om vinerna: Strukturen, texturen, nyanserna, aromerna, tanninerna och så vidare. Plötsligt frågade han oss vilka glas vi använde, men där kunde vi inte ge något bra svar. Det var verkligen något som ingen av oss hade tänkt på tidigare.

När typen av glas verkligen spelar roll

Den österrikiska sommelieren gick iväg för att hämta sina favoritglas, av märket Zalto. Det är en österrikisk glasproducent som gör dessa munblåsta glas. Ärligt talat, vi blev helt överväldigade. Vi hade aldrig provat så eleganta, lyxiga och exklusiva glas tidigare. De var så tunn att man fick känslan av att hålla i en fjäder! Sommelieren hällde upp ett vin i ett av Zalto glasen och i ett annat, vanligt glas. Skillnaden var märkbar! Det var fantastiskt att uppleva hur nyanserna och aromerna verkligen fick utvecklas och komma fram i Zalto glaset. Efter att ha provat lite olika viner tog han fram ett nytt glas, Zalto Burgundy. Detta glas har en extra stor kupa och en riktigt tunn stjälk – vi trodde att vi skulle bryta den i handen. Men sommelieren berättade att det var liksom meningen: Man skulle få känslan av att glaset ”flög” i handen. Han hällde upp en Pinot Noir från 2004 i glaset och förklarade hur vi skulle lufta vinet genom att spinna runt det i glaset för maximal doft och smak.

Resor, inspiration och guldkant på tillvaron – Zalto

Sedan den här resan har vi verkligen känt oss upplyfta – både av resan men också av de fantastiska vinupplevelserna. När vi kom hem letade vi genast upp var man kunde köpa glasen från Zalto, och beställde några stycken för att försäkra oss om att alltid få den bästa vinupplevelsen. Vi lärde oss att genom att träffa nya människor så kan man bli inspirerad och uppmuntrad att prova nya saker. Och framförallt, vi lärde oss hur mycket bättre vinet blir med rätt glas.

Zalto Champagne

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.